Cocktailuur? Polycultuur!

Cocktailuur? Polycultuur!

De ingrediënten van een cocktail kun je uit je eigen tuin oogsten. Dan geniet je niet alleen van je drankje maar help je de biodiversiteit een handje.

Written by
1 minute read

Cocktails zijn feestelijk, vind ik. En het leuke is, je kunt ingrediënten voor een cocktail uit je eigen tuin halen. Ben je hartstikke duurzaam bezig, terwijl je aan je cocktail nipt.

Houd je van gin bijvoorbeeld? Plaats de prachtige inheemse jeneverbes (juniperus communis) in je tuin en maak het zelf. Plant wat munt in een bak en je bent een goed eind op weg voor een heerlijke gin & tonic (voor het zelf maken van tonic raad ik het boek ‘Limonade’ van The Holy Kauw Company aan). Ik heb hier te maken met kleibodem en daar houdt deze conifeer helaas niet van, anders had ik zeker een mannetje en vrouwtje jeneverbes in mijn tuin geplant.

Of wat dacht je van appelcider van je eigen appelbomen? Als je om die appelboom enkele bessenstruiken plaatst, wat oregano, rozemarijn, duizendblad en komkommerkruid zaait en als bodembedekker aardbeiplanten plant, heb je niet alleen een ruime keuze uit ingrediënten waarmee je je drankje kunt verrijken of garneren, je hebt ook een mooi fruitgilde in je tuin.

Een fruitgilde is een vorm van polycultuur. Polycultuur, als in: géén monocultuur, je hebt meerdere planten door elkaar staan.

Een fruitgilde bevordert biodiversiteit en zorgt voor een gezondere bodem en gezondere planten, omdat je planten bij elkaar plaatst die elkaar versterken. Zie je jezelf al komende zomer en herfst cocktails maken uit eigen tuin? De winter is een goed moment om bomen te planten...

Share this article
The link has been copied!

Member comments