Vorig jaar deze tijd zat ik een enorm spreadsheet bij te werken. De hele moestuin had ik opgedeeld in 60 vakjes. In het spreadsheet stond wat wanneer en waar gezaaid mocht worden, wanneer de verwachtte oogst was en wat ik dan erna in dat vakje kon zetten. Super efficiënt. In theorie. Want begin april was ik het al zat om eerst naar de computer te lopen voor ik wat in de moestuin deed. Of na het tuinieren de administratie bij te werken.
Tip! De enveloppen waar ik de zaden per maand in had gecategoriseerd bleken voor mij heel effectief, misschien ook voor jou. Voeg een grote envelop met ‘deze maand’ toe. Hierin stop je alle zaden die je al gezaaid hebt, maar deze maand nog zou kunnen aanvullen als nodig. Zo voorkom je dat je in mei een zakje zaad vergeet omdat deze onder een stapel al geopende zakjes is beland.
Er zijn een paar principes in het moestuinieren die de basis zijn van een succesvolle moestuin. Ten eerste: vertrouw op de informatie op je zakje zaadjes wat betreft zaai-instructies. Die bedrijven willen net zo graag als jij dat de zaadjes tot prachtige planten uitgroeien. Compost heb je nodig bij eenjarigen, omdat deze planten veel voeding die in de grond zit opgebruiken. No Dig (niet spitten, zodat de aarde ‘luchtig’ blijft) is bewezen effectief om het bodemleven te verbeteren; en je grond bedekken (mulchen) om uitdroging te voorkomen is ook een goede basistechniek. Maar daarnaast moet je ondervinden wat bij jou past. Ben je van jezelf heel geordend en gestructureerd? Super! Je mag mijn excel, ik geef hem graag door. Ik ga dit jaar vertrouwen op míjn kwaliteiten: plantenkennis, de essentie pakken en creativiteit.
Ik heb kritisch gekeken welke vijf basisgroenten wij als gezin écht graag en veel eten: tomaten, komkommer, sperziebonen, spinazie en sla. Voor deze groenten heb ik elk een eigen ‘zone’ in de moestuin aangewezen. Daarnaast heb ik enkele ‘tweede rang’ planten gekozen, waarbij het leuk is als ze af en toe uit de tuin komen: bietjes, wortel, verschillende kruiden.... Allen planten die beperkt ruimte innemen.
En nu komt het leuke: ik plant die er gewoon tussen. Daar waar komkommer aan een rek omhoog groeit, kan best een rijtje bietjes voor staan. Tomaten kun je goed onderplanten met allerlei kruiden, je moet de onderste bladeren er toch af halen. Knoflook staat in een rijtje aan de voorkant van verschillende bakken om slakken te weren. Het doel is om zoveel mogelijk van mijn vijf basisgroenten te kweken. De rest beschouw ik als cadeautjes. Ik plant ze gewoon waar ze passen. Ik kijk waar er plek is en hoef er geen administratie op na te houden. Zo hoop ik tot mijn tuin van overvloed te komen dit jaar. En jij? Heb jij een aanpak die bij jou past?
Member comments